Mama  Safari
REJSEINFORMATION TIL KENYA                

Rejseinformation til Safari i Kenya. 


Efterlad kun dine fodaftryk og tag ikke andet med derfra end dine billeder eller film.

 

VISUM

  • Man skal have gyldigt visum for at besøge Kenya. Dette kan fås ved ankomst.
  • Udfyld formularen som udleveres i flyet. Eller brug denne  visaformular   
  • Original pas – gyldigt mindst 6 måneder efter du har forladt Kenya
  • 25 US$

Ved udrejse fra Kenya skal man betale 20 US$ - disse er i nogle tilfælde inkluderet i flyprisen.

 

Tid

Kenya er 3 timer foran GMT, det vil sige 1 time foran Danmark, når vi har sommertid, og 2 timer foran, når vi har vintertid.

 

Sprog

Det officielle sprog i Kenya er engelsk, som bruges på uddannelsesinstitutioner og som handelssprog. Det nationale sprog er kiswahili. Desuden findes der alle de lokale stammesprog, som bruges af de mere end 40 stammer, der findes i Kenya.
 

Klima

Gennemsnitstemperaturen ligger mellem 30°C om dagen og 10°C om natten. Der hvor områderne ligger omkring 2000 meter over havet, som Nyahururu, MT. Kenya og Sweetwater er der meget koldt og fugtigt om natten. Ved kysten ligger temperaturen mellem 25°C om dagen og 18°C om natten. Luften her er meget fugtig, så det føles meget varmere.

  

Penge

Kenyas valuta hedder Shilling. 100 shilling svarer til ca. 10 Kr. Der må indføres og udføres 100.000 kenyanske shillings.

Det anbefales at veksle penge i lufthavnen ved ankomst, eftersom den bedste kurs gives her - husk også små sedler. Der kan også veksles på alle hoteller, dog til en lidt højere kurs. Næsten al valuta kan bruges, men US$, GB£ og Euro er bedst.

Kreditkort kan bruges på de større hoteller og rejsechecks veksles overalt. Du må ALDRIG veksle penge på gaden! Det er ulovligt, og man kan komme i fængsel for denne forseelse.

  
Drikkepenge

I Kenya er det kutyme at give drikkepenge for god service. Drikkepenge er en indikation fra kunden om, at servicen levede op til forventningerne og skal kun gives ved den lejlighed, og de skal først betales, når alt er afviklet. Kun stuepiger (roomboys) bliver betalt forud, fordi så får du servicen og ikke den næste kunde. Giv hende/ham pengene i hånden eller efterlad en note til hende/ham, så de ikke risikerer at blive beskyldt for tyveri. Det er aldrig et krav at give drikkepenge, og tænk på at overdrevne drikkepenge kan gøre det svært for den næste kunde.

En ledetråd for hver rejsende (undtagen børn) er som følger:
Portører at i lufthavne, hoteller, lodge, osv. - US$ 1 per portør
I  restauranter - ca. 10% af regningen
Safari chauffører og guider US$ 5 per person per dag (Undtagen børn)

  

Jeg anbefaler at medbringe

1. En hængelås med 2 nøgler – én til jer og én til rengøringsholdet. Den behøver ikke være
særlig stor, men den holder andre gæster og aber ude af teltene, der hvor man bor i sådanne.

2. En jagtkikkert, og et godt fotoapparat. Kikkerten skal ikke være for tung, da man ofte har den om halsen i flere timer.

3. Mange flere film til fotoapparatet end du tror, du får brug for.

4. Til digitalkameraet ekstra memo cards med masser af plads og batterioplader.

5. En lommelygte og ekstra batterier.

6. Myggebalsam, spray eller creme.

7. Læbe pomade og solcreme.

8. Pengebælte til penge, pas, billet ol.

9. 2 kopier af alle personlige papirer, såsom pas, kreditkort, billetter, vaccinationskort samt oplysninger om, hvor kreditkort o.lign. kan spærres. Et sæt lægges i den indcheckede bagage, et andet i håndbagagen.

10. En plasticpose til at beskytte kameraet mod støv under safarien.

  

Beklædning

Det tilrådes, at tage komfortabel beklædning med i mørke nuancer af brun grøn eller grå.

Medbring hat eller kasket som værn mod den direkte sol.

Det er nødvendigt at medbringe en vindtæt jakke til at rejse i, samt til at bruge under kørslen morgen og aften.

Det tilrådes at medbringe langærmede skjorter/bluser til om aftenen og/eller en trøje til aftenbrug, hvor det kan være køligt. Det beskytter også mod myggestik.

Et godt tip er at medbringe bukser, hvor man kan lyne benene af. Det giver flere kombinationsmuligheder.

Meget stærke farver frarådes, da det kan tiltrække Tsetsefluer. Camouflagefarvet bukser/skjorte frarådes, da militæret anvender disse farver.

Af fodtøj anbefales sports sko eller korte støvler og bomuldssokker.

Det er billigt at få vasket tøj, så slæb ikke for meget med.  Man kan spise morgenmad og frokost med shorts (ikke badebukser/badedragt). Aftensmåltidet indtages med lange bukser/nederdel - dette hjælper også til at holde myggene væk. Af samme årsag undgå bare tæer om aftenen. Etiketten siger, man spiser ingen måltider med bar overkrop. På fine restauranter skal mænd være iført jakke og damerne være nobelt klædt. Det gælder dog ikke ude i bushen.

Skal man på vandring (walking safari), anbefales det at medbringe et par gode vandrestøvler.

Brug sportstasker til bagagen da de er meget nemmere at pakke i bilen.

 
 

GØR - GØR IKKE

1. De vilde dyr må ikke fodres. Det gælder også dem, der er på lodgene. Det kan være farligt. Måske ikke lige for jer, men hvis der kommer nogen efter, der ikke fodrer, går de til angreb. Så lad være, selvom det kan være fristende.

2. Det er forbudt at stige ud af køretøjet ude i bushen. Kun på visse steder tillades det, og chaufføren vil give information om dette. Hvis man har uheld med bilen, skal man blive i den, til hjælpen kommer.

3. Bed aldrig chaufføren køre tættere på dyrene, end det er tilladt. Han har det ikke godt med at afslå sådan en anmodning, så tænk selv og undlad at sætte ham i den situation. Han mister sin licens, hvis han bliver taget for denne forseelse.

4. Det er heller ikke tilladt at prøve at tiltrække dyrenes opmærksomhed ved at råbe eller lave anden støj for at vække dem.

5. Hvis I vil fotografere folk (Maasai eller andre stammer), så spørg om tilladelse til dette. Nogle vil slet ikke have det, mens andre tillader fotografering mod betaling.

6. Lad de dyre smykker og ure blive hjemme, og anvend billigt simili til turen.

7. Brug byttedyrene til at finde rovdyrene. Ofte sender de alarm til alle i omegnen, og de ser ofte i den retning, rovdyret befinder sig. Lyt til lydene og vær stille (tale kan høres meget langt).

8. PLUK INGEN planter, eller fjern nogen ting af biologisk interesse, inkluderet æggeskaller, fjer og ben af nogen som helst art.

9. RYG IKKE på safari kørsler. Den tørre beplantning fænger meget let, og en brand vil gøre utænkelige skader på både planter og dyr.

  

Helbred

Man skal have certificat på vaccination mod Gul feber. Det anbefales desuden at være vaccineret mod Stivkrampe og Hepatitis A. Malaria findes, og man skal sørge for at tage malariatabletter efter forskrifterne. Malarone er de bedste, men også de dyreste. De har til gengæld ikke ret mange bivirkninger i modsætning til de andre produkter på markedet.

Skal man være bortrejst mere end en måned, skal man vaccineres mod Tyfus og Meningitis.

Check i øvrigt med egen læge hvilke vaccinationer, der er tilrådelige, eller ring til Danske Lægers Vaccination Service 70 25 40 80.

Vær opmærksom på at det gule sygesikringskort ikke gælder, så husk at tegne en rejseforsikring.

Husk også myggebalsam og brug det om aftenen. Der findes myggenet de steder, hvor det er nødvendigt, så brug dem. Nogle lodges har spray stående på værelset, og andre steder kan man bede stuepigen om at spraye. Gør dette når du går for at spise aftensmad. Så er værelset fri for dyr, når du kommer tilbage, og lugten er også væk.

Drikkevand købes på dunke eller flasker. Få chaufføren til at stoppe ved et supermarked eller en tankstation, hvor vandet er billigst. På hotellerne er der ofte en termokande eller en flaske med drikkevand. Dette er fint til at børste tænder i, men smagen er ikke specielt god.

Husk at medbringe al den medicin du bruger hjemme, og lad være med at sende den med bagagen. Så undgår du at komme til at mangle medicinen, hvis bagagen skulle gå hen og blive forsinket eller bortkommer.

Er der en guide med på turen, tilrådes det at give vedkommende besked, om man har en alvorlig sygdom eller indtager medicin regelmæssigt.


Handicappede rejsende

Få områder og bush hoteller er designet for handicappede rejsende. Men hvis du kontakter Mama-Safari i forvejen, vil det være muligt at få gjort opholdet så komfortabelt som muligt.

 

Mad

På safari er alle måltider inkluderet i prisen. I byer som Nairobi og Mombasa er kun morgenmad inkluderet.

Maden på hotellerne både i byerne og i bushen er virkelig god, og man kan spise alle typer af frugt og grønsager uden frygt for at få dårlig mave.

Drikkevarer er ikke inkluderet (med mindre det er anført). De fleste hoteller har importeret øl, vin og spiritus. De har også frugtjuice og andre læskedrikke.

Hvis du er vegetar eller ønsker anden speciel mad, så kontakt receptionen ved ankomst.

 

Spisetiderne ser nogenlunde sådan ud:

Morgenmad 07:00-09:30

Frokostbuffet 12:30

Eftermiddagskaffe eller te 16:00- 18:00

Aftensmad 19:30-21:30

  
Shopping

Utallige forretninger og små butikker sælger souvenirs, og du finder dem i stor udstrækning på safarien. Træskære arbejder er meget smukke og kan købes en masse steder. Kvaliteten varierer fra butik til butik. Sæbestensfigurer og ting lavet af banan fibre er gode ting at tage med hjem. Khangaer (de farvefulde slå om tøjstykker, som kvinderne bærer) er meget praktiske at have på, og de ser også godt ud. Kurve, læder ting og batik kunst er også gode ting at bringe hjem. I Nairobi på de fleste ugedage og på forskellige steder er der åbne Maasai markeder.
De fleste hoteller og lodges har souvenir butikker. De sælger også t-shirts, toiletartikler og lignende.
På markeder og i Curio butikker er prisen diskutabel (man prutter om prisen). Lidt gode råd: hvis du giver et bud, skal du være forberedt til at købe til den pris, du har budt. Så tænk dig om før du giver et bud, og du skal kun byde lidt under halvdelen af det, de forlanger for varen. En hvilken som helst pris er ok, så længe du mener, at varen er det værd.

Elektricitet

De fleste hoteller bruger generatorer, som kun er i gang om morgenen og om aftenen. Der er 240 volt og der bruges 3 benet stik. Adaptere kan lånes i hotelreceptionen mod et mindre depositum. Nogle lodge har ikke stik i værelset, men så kan receptionen sørge for opladning af batterier til video, kamera og telefon.

  

Check ind og ud på hotellerne

Ved ankomst skal man udfylde et registreringskort i receptionen for at få sin nøgle til værelset.

Check ind tid er efter 11:00 og check ud før 10:00 eller 18:00, hvis man har betalt for et dagværelse.

Når man checker ud, betaler man alle ekstra regninger, hvis man har nogle. Først derefter får man sin bagage og kan forlade hotellet. 

 

Afrikansk Safari Etiquette

 
På din safari i Kenya og Tanzania, anbefaler jeg gæsterne at tage imod nogle få råd, for at gøre dine oplevelser og omgang med vilde dyr så uforglemmelige og fornøjelige som muligt. Nogle af de mange råd er for at sikre økosystemet og at bevare levevilkårene for dyrene så intakt som muligt for vore børn og børrnebørn:

Personlig indstilling for at se dyrelivet: Gæsterne skal undgå at forstyrre dyrene på alle tænkelige måder. Dette inkluderer høj tale, fodring, fløjt, råben og at smide ting mod dyrene. For at få en uforglemmelig oplevelse tal med lav stemme. På denne måde kan dyrene stadig lide deres territorier og er ikke forstyrret eller mobbet, og gæsterne kan så lære mere om deres levevis.

At nærme sig dyrene: Når man har fået øje på et dyr, hold afstand, og hvis det er muligt, stop motoren i bilen. Hvis dyret trækker sig tilbage i buskene, prøv IKKE: at følge det, omkredse det, eller at jage det. Forlad ALDRIG under nogen omstændigheder bilen for at forfølge dyret til fods.

Respekter din Professionelle Guide: Din professionelle guide sørger for at gøre din Afrikanske safari til en vidunderlig oplevelse. De ting han gør er i din bedste interesse mens han sikrer at regulativerne for guides bliver fulgt. Insister og tving IKKE din guide til at gøre ting, der ikke er lovlige eller sikre. Dette vil gøre ham meget frustreret.

Rygning: Rygning er ikke tilladt I parker eller reservater. Tænd ikke ild eller smid noget, der kan forårsage brand.

Fotografering: Fotografering er tilladt i Kenya og Tanzania National Parker undtagen blitz fotografering i Gombe og Mahale National Parker i Tanzania, når man er på Chimpanse Safari.

Kørsel: Vær venlig at adlyde reglerne for parkerne. Disse er opsat ved indgangen og de angiver også tilladte hastigheder i parkerne. Helt generelt er det ikke tilladt, at man kører udenfor stierne eller vejene, undtagen i navngivne områder. Dyrene har altid første ret i parkerne.

 

Indkøb på safari: Kunstgenstande og ting bliver tilbudt i Maasai Landsbyer, lodge/camp butikker og vejsælgere inkluderet kunsthåndværk, smykker og malerier. Der er legale ting til salg. KØB IKKE ting der menes at være fra park resourcerne i Kenya eller Tanzania, dette inkluderer dyreklør, æg, skind, skaller og lignende. Mange gange er tingene, der sælges, ikke hvad de skulle være, og mange gæster kan ikke se /kende forskel. 

Kulturelt samvær: Besøg i Maasai landsbyer og andre kulturelle samfund giver gæsterne information om andres levevis. Gæsterne opmuntres til at stille spørgsmål og lære mere om afrikanernes arv og kultur. Gæsterne bedes stille spørgsmål,som giver en god dialog,og de bedes undgå at spørge på en sårende, arrogant eller racistisk måde.

Almindelig sund fornuft:  Brug altid din sunde fornuft, det gælder alle steder både på lodgene og i bushen, hvis du er i tvivl, spørg din guide eller lodge personalet. Hvis ingen af dem er til stede, så lad være med at gøre noget,du ikke selv helt kan gennemskue. Det er altid nemmere at komme i vanskeligheder end at komme ud af dem.