Oman marts 2008
Onsdag 12. marts 2008
Så skulle turen til Oman starte. Vi fløj med Swiss på business class. Det var den rene luxus. Vi havde kun håndbagage, så det gik nemt. I As Seeb lufthavn stod Hanne og ventede på os. Vi var forsinkede en times tid. Vi kravlede ind i hendes firehjulstrækker og så gik det derudaf. Huset hvor hun bor til leje er stort. Hun har hele overetagen, men et engelsk ældre par har underetagen. Vi lavede en kop kaffe inden vi gik i seng. Det var så heldigt, at vi havde ramt deres weekend, som er torsdag og fredag. Det betød, at Hanne havde fri i to dage, hvor hun kunne køre os rundt. Det var bare så fint alt sammen. Hanne fortalte, at der havde været en cyklon i juni 2007. Den havde ødelagt en masse på kysten. Der var faldet op mod en halv meter regn, og der var kraftige oversvømmelser over alt på nordkysten. Vi havde dårligt hørt om denne cyklon her i Danmark. Vi så dog tydeligt alle ødelæggelserne dagen efter, da vi var på sightseeing. Vi kørte ud i små byer. Næsten alle byer ligger i begrænset afstand fra kysten, da resten af landet er ørken.

Gæstesoveværelse

Smuk opsats i soveværelset

Gæste badeværelse
Sindbad hviler

Smøg og drikke pause

Kæmpe køkken med plads til at holde bal

Enorm tagterrasse

Udsigt fra tagterrassen

Også dette er fra tagterrassen
Hanne havde fri, så hun kørte os rundt i landskabet. Vi mødte flere omanier. Hold op hvor fik vi revideret vores opfattelse af muslimske arabere.  Disse omanier lever fuldt efter koranen, hvor der står, at man skal respektere alle mennesker, man må ikke lyve eller stjæle, og man skal hjælpe dem, der er i nød.  Det er ikke usædvanligt, hvis man spørger om vej, at de kører foran flere kilometer for at vise vej. Det med adresser er ikke til at finde ud af. Al post hentes på posthuset. Vi kørte til en lille by, og derefter op i bjergene. Der er meget øde i bjergene. Ind imellem finder man så oaser, med palmer og vand. Moskéer er der alle vegne. For mange tusinde år siden fandt omanierne på at lave vandsystemer til vanding af marker. De kaldes falajer. De bruges stadig i dag. Vi så også hvor fint de har reetableret de veje, der blev totalt ødelagt af cyklonen Gonu. Her importerer man indere til at gøre arbejdet, så det går kvikt. Ca. 1 ½ million indere arbejder i Oman. Omanierne har alle de vigtige jobs, så inderne bygger, reparerer veje og den slags, selvfølgelig med opsyn af omanier.
Vældig flotte bygninger

Portene er et kapitel for sig selv

Husene er store

Hans spoiler har det ikke godt - se porten

Og lige ved siden af dette øde landskab

Musse og Hanne beundrer bjergsiden

Privat ejendom indhegnet

Selv den mindste flække har en Moské

Dette vandingssystem kaldes falajer - det har eksisteret i Oman i tusinder af årBarskt landskab

Bygning der hører til falajerne (vandkanalerne)

Hanne fortalte, at der kom underlige lyde fra falajerne ind imellem - dette er måske årsagen

Ikke særlig kønt i forhold til mange andre

Oase midt i ørknen

Mere oase

Et enligt lille træ

Bemærk byen i baggrunden - det er Muscat


  

Dette hotel er nybygget - ligger tæt ved Hannes lejlighed

Nydeligt hus

Så handles der

Musse i forklædning - omani pigerne havde givet hende den på

De mest skrækkelige souvenirs vi længe havde set

Mere af samme slags

Bowshar Hotel ***  - god mad og billige værelser
<---  Vi spiste aftensmad på dette hotel. Det er trestjernet. Hanne havde aldrig været der før, så nu skulle vi prøve kvaliteten på maden. Der var ikke et øje i restauranten. Vi var lidt skeptiske, da gode restauranter normalt har mange kunder. Nå vi bestilte mixed grill mad med salat og ris. Det var pragtfuldt mad, ingenting at klage på der. Det kan vi varmt anbefale. Det var rimelig billigt og det er deres værelser også. Næste dag skulle vi hente vores lejede bil på Hannes arbejdsplads. Vi tog dog først en tur på nordkysten til As Seeb by. Den er fantastisk. Tit afholdes der officielle arrangementer der, og så er sultanen til stede. Vi gik på kaffebar og vi soppede ved stranden. Det var en rigtig hyggelig dag. Vi skulle igen om aftenen til centret, hvor Hanne havde bestilt syning af en selskabskjole. Hun skulle prøve den. Det var noget ged. Den sad ikke korrekt, og den skulle ændres på overdelen. Denne dag grillede vi på tagterrassen. Vi spiste lækre bøffer med flute og salat. Næste dag var vi så alene på færden rundt i landet. Vi kørte forkert et par gange, men det var nemt at finde hjem.

Smukke vejrabatter

Planter og træer over alt - husk dette var ørken for 20 år siden

Et lille shopping område

Sultan Qaboos Grand Mosque

Her ses Grand Mosque bag en palme

Nybyggeri - der bygges alle vegne - først for at genopbygge efter cyklonen Gonu - og derefter for at få turister til landet

Læskur i midten af en rundkørsel - det ses at man er ikke færdig med arbejdet

Imponerende mure langs vejen

Her en anden rundkørsel med et tårn

Indkørsel til  - ja jeg husker ikke hvad

Denne vej og under broen fremme til venstre kørte vi mange gange for at komme hjem

Shopping center

Nok en rundkørsel

Her har man smidt et knust bjerg, for at lave det de kalder "The Wave" - et stort turistområde med hoteller og lejligheder

Denne rundkørsel er fin med en båd

Smuk strandpromenade med bænk

Disse kupler er lavet for at folk kan sidde i skyggen

Stranden er ikke helt færdig repareret efter Gonu

Moské

Og nok en Moské - denne i As Seeb

Få steder roder det lidt                 

Sjovt tårn i As Seeb

Ikke helt færdigbygget

Geder ses meget ofte i de små byer

Ikke meget trafik her i As Seeb

Tid til en kold drink - vand og juice - ingen spiritus eller øl kan fåes på disse kaffebarer - kun store hoteller har bevilling

As Seeb

As Seeb

Dette har stået under vand siden Gonu - nu lavet om til et grønt område med fine blomster

Vi blev enige om at ejeren af dette hus må være skibsreder. Huset har form som et skib - der er skibe på muren og porten ind til ejendommen, og der står også en statue af et skib i haven


Smøgpause

Fundament af et hus ses tydeligt i vandet - det er Gonu's værk

Der soppes

Hejrer

På denne kæmpe plads havde der lige været festival

Skibe til pynt

Så grilles der på tagterrassen - fine bøffer med salat
Nu havde vi fået hentet vores lejebil på Hannes arbejde. Det var en Corolla. Vi startede ud i stor stil om morgenen. Vi ville til As Seeb og gå i byens gader. Der er så mange små forretninger der. Der er guldsmede, skræddere og stofbutikker, så man tror det er løgn. Vi havde også medbragt badetøj og håndklæder, så vi kunne bade. Men butikkerne først. Solen står lige over hovedet her i Oman, og man bliver hurtig træt af at vandre i gaderne. Efter tre gader havde vi fået nok. På vej tilbage til bilen købte jeg en trolley i håndbagage størrelse for 70 Dkk. Den er vældig fin, og den har kompas i håndtaget. Jeg tror det sidder skævt indeni. Ihvertfald flytter nord sig hele tiden, så det skal vi ikke køre efter. Nå det ser jo avanceret ud og er et godt kendetegn. Nu var det med at finde et godt sted at bade. Vejene fører ikke alle til havet. Vi måtte vende flere gange for at komme helt ned til vandet. Det gjorde så, at vi så mange flotte bygninger og Moskéer. En gang endte vi ved et stort tårn med vagt. Vi vidste godt at omanier ikke er gode til at læse kort, men jeg tog chancen og spurgte ham om, hvor vi var på kortet. Det blev vi ikke meget klogere af. Så vi fandt vej selv til badestranden.                                                                                                                                                             

Vores Corolla

På bytur i As Seeb

Moské i As Seeb

Tårnet hvor vi spurgte om vej

De to huse er naboer ligesom på billederne -

imponerende og meget fine i forhold til omgivelserne

Her lidt af omgivelserne - der er en ged i skraldebøtten

Her har vi en hel artist - den er kanongod til at stå på bagbenene

Skolebørn - smilende og søde - alle råbte "How are you?"

Det her var det mest fattige vi så

Meget flot rundkørsel

Her badede vi så - ikke et øje på stranden og turkisfarvet vand i The Golf of Oman

Børnene hygger sig. De går i skole fra 0730 til 1300
Denne morgen stod vi tidligt op. Vi havde planer om at gå i Sultan Qaboos Grand Mosque, eller Grand Mosque, som de kalder den i daglig tale. Der skal kvinder være muslimsk påklædt - det vil sige - ansigt, hænder og fødder må være synlige - alt andet skal være dækket. Det klarede vi også. Hvis man har problemer med tørklædet, står der kvinder parat til at hjælpe. Hvor er den stor denne Moské, og den er bygget i marmor i mange farver. Den dækker 40.000 kvadratmeter og har plads til 20.000 muslimske tilbedere. Hallen har 35 Swarovski krystal lysekroner, og den største i kuplen vejer 8 tons. Kuplen er 50 m høj. Tæppet er håndknyttet i øst Iran i provinsen Khurasan af 600 kvinder, og det tog 4 år at færdiggøre det. Det vejer 21 tons og har 28 forskellige farver. Moskéen stod færdig i 2001. Om aftenen skulle vi igen helt ind i centrum af Muscat, for at Hanne kunne prøve sin kjole.
Den var stadig ikke helt, hvad den skulle være. Vi gik i et andet indkøbscenter og handlede. Derefter kørte vi hjem. Hanne stegte en and, så der var røg i hele køkkenet. Godt hun ikke havde røgalarm. Den smagte dejligt.

Sultan Qaboos  - ser han ikke rar ud med smilende øjne

Her starter besøget i hans store Moské

Her ses en del af tæppet og en marmorsøjle

Her et bredere udsnit af tæppet på 21 tons - der er i alt 35 lysekroner

Denne er i kuplen og er den støste af lysekronerne - den vejer 8 tons

Her kan man rigtig se det håndknyttede tæppe - 600 kvinder brugte 4 år på at knytte det

           

Se de fine ornamenter over døren


Dette er bagsiden af moskéen - her har man plantet træer, og når de vokser op bliver det fint. Der er også blomster.

Et blåt kryds og flisen skal skiftes - der var mange blå krydser over hele området

Muslimer skal være rene, når de skal bede. Her er vaskerummet også i marmor

Musse i forklædning
På dette billede er det ikke nemt at se, at det er Inga

Her kan man lige skimte at Inga er formummetFrokost på Moské området

Hannes lejlighed og vores Corolla

På vandretur i parken overfor huset

Dette er også fra parken - læg mærke til portene i baggrunden

Huse i omegnen

Porte hvide og sorte

Det er store huse man har her i Oman


      

 Lidt usædvanligt med er rødt hus 

Blomster og træer ved alle husene

Hanne's underbos dør - den er flot
Tirsdag skulle vi ud at sejle. Vi havde bestilt tur til start klokken 0700, med afhentning på turistparkeringen ved The Grand Mosque. Den kan alle finde, selv os bønder fra Danmark har ikke problemer med det. Vores guide hedder Yousuf og han er en ung fyr midt i tyverne. Han er bare så charmerende og smilende. Han giver os en tur til Paladset og en lille fiskerby, der hedder Haramel og den har sin egen moské. Vi får taget billeder på denne tur og Yousuf er en god guide. Vi har betalt i overkanten af normalprisen for denne taxitur, men fordi han giver os mere end bare turen til havnen, er det ok. Vi skal, viser det sig, ud at se delfiner, og dem der vil, kan snorkle på koralrevet. Vi sejler i en båd med glasbund, så selv om man ikke snorkler, kan man se en masse. Vi vidste ikke førend vi var ombord, at vi skulle have medbragt badetøj. Nå det ved vi jo så til en anden gang. Vi så virkelig mange delfiner. Pludselig ville mit kamera og min mobil ikke mere. Mobilen på grund af vand, men fotoapparatet ved jeg ikke, hvad der er galt med. Det kan ikke tænde, og nej det er ikke batterierne. Aftenen skal bruges i Souq'en (marked) inde i Muscat. Vi spiser på en indisk restaurant, det var billigt og godt. 
På vej til marinaen til sejltur

Rundkørsel med springvand

Museum

Al Alam Palace

Al Alam Palace

Haramel - lille fiskerby

Men en Moské har de dog

Geder i bjergene

Marinaen hvorfra vi skulle på sejltur

Vores kølvand og bjergene i baggrunden

Man kan lige skimte en delfin i højre side af billedet

Her er den lidt tydeligere


Og delfinerne kom meget tæt på vores båd


Den gamle byport, hvor man ikke blev lukket ind efter mørkets frembrud, medmindre man gik med en flagermuslygte, så man kunne se personen

Jeg tror dette er et museum

Liwatiya quarter, house of Shia sect

Sultanens skib

Hovedindgangen til Muttrah Souq'en

 


De sidste par dage gik med at slappe af til hjemturen. Onsdag nat, hvor vi skulle rejse, var vi til alt godt fra havet buffet. Stedet hedder noget med Beach Resort og ligger lige ved siden af Intercontinental Hotel på selve stranden. Det er ikke dyrt efter danske forhold. Det koster ca. 300 DKK per person uden drikkevarer. Der simpelthen alt i fisk og skaldyr. Deres dessertbord kan ikke beskrives. Man skal være opmærksom på, at der nogle dage ikke serveres vin,øl og spiritus. Det var Mohammeds fødselsdag, da vi var der, så vi måtte drikke vand og juice. Efter denne overdådige middag gik det ud mod lufthavnen. Vi blev offloaded, og måtte vente til næste dag. De var vældig søde, og listede os. De sagde også at vi kunne checke bagagen hele vejen igennem, men vi måtte have et nyt boardingkort i Zurich. Vi måtte så tilbage til Hanne (hun var med os) og sove en nat mere. Musse og Hanne tog på shoppingtur den sidste torsdag. Jeg gad ikke se flere forretninger eller indkøbscentre. Hvis nogen skulle undre sig over, at jeg har billeder efter mit kamera gik i udu, så er de taget med min mobil.
Det var en mægtig tur, men varmt (33C om dagen i skyggen og 28 C om natten). Luften er heldigvis tør på den tid af året . En stor tak til Hanne for hendes gæstfrihed.

Nora - Hanne's hushjælp - hun er filippiner og meget sød og flittig