Turen gennem Sverige og Finland

Fredag 19 maj.

Så gik starten til vor tur til Nordkap. Kilometertælleren stod på 94040 km. Klokken var 09:55 og humøret var højt. Vejret var ikke det bedste, det så meget truende ud, og efter vi havde passeret Øresundsbroen, begyndte det at regne. Vi spiste frokost på en rasteplads ved Lagan elven. Vi kørte for at se sluserne ved Trolhättan. Vi fandt dem ikke, fordi skiltningen var meget dårlig, og det øsede ned. Desuden var der en masse vejarbejde med omkørsler. Vi nåede til Åmål, "Fucking Åmål" efter en svensk film fra 1990'erne. Den handler om et par lesbiske piger. Vi fyldte benzin på og fandt et hotel. I modsat ende af hotellet var der et skoudsalg – tre par for to’s pris. Det måtte jeg ind og se, og jeg kom selvfølgelig ud med tre par sko. 
Vi kørte til havnen og gik en tur. Der havde lige været kapsejlads, så mange var ved at rigge deres både af. Vi fandt et Pizzaria og bestilte hver vores pizza. Eyvind sagde rask, da tjeneren kom med dem, hvilken der var hans, og vi begyndte at spise. Efter en lille stund siger Eyvind:" Bestilte du ikke pizza med oksekød og bernaise sovs?" Jo det havde jeg gjort. Så siger han:" Jeg har fået bernaise sovs på min kebab pizza." Pludselig gik en prås op for mig. Det var min pizza han sad og spiste. Vi byttede – så vi fik smagt begge. De var faktisk rigtig gode begge to. Hotellet vi boede på hedder Dalhall Hotell & Restaurant. Her har vi Dalhall Hotell's værelser med Eyvind

Jeg vidste, der var en grund til, at jeg holdt op med at ryge.

Lørdag 20. maj.

Fredag viste kilometertælleren, at vi havde kørt 513 km. Jeg sov rigtigt dårligt og havde enormt ondt i ryggen, da jeg stod op. Morgenmaden var lala, men den smuttede da ned. Jeg tog nogle billeder fra Värmland og Frykensö. Vi var på vej til Mora, og ca. 160 km syd for kom en masse store amerikanske veteranbiler mod os. De var vældig flot gejlede op til dette løb. Vi så også 2 overkørte grævlinge. I Mora, som ligger ved udløbet af Österdalälven i Siljansøen, så vi Vasaløbets mål. Efter Mora kom vi til Dalarna. Her så vi en meget flot ræv. Den var meget sølvagtig og ikke rød, som de fleste af vore ræve i Danmark. Vi købte 4 dougnuts – 2 til hver (mine var forskellige fra Eyvinds), men minsandten, om han ikke igen tog fejl af ejerskabet, og tog en bid af min den ene, før han opdagede, det ikke var hans. Efter denne enorme lunch så vi 1 elgko. 
I Östersund boede vi på Quality Hotel. Det var godt, og vi fik en meget fin middag med reninderlår. Det smagte pragtfuldt, og prisen var derefter. Som det ses på de efterfølgende billeder er vejret ikke for godt. Det øsede ned, så man kan se vanddråberne på billederne.

Fint springvand

Dette er fra Östersund Quality Hotell

Søndag 21. maj. 

628 km tilbagelagde vi om lørdagen. Morgenmaden var rigtig god på Östersund Quality Hotell. Vi kørte hele vejen ad indlandsvejen (45), og hvor er her smukt. Der er så mange forskellige farver på træerne, og vejen er i rigtig god stand. 9 km syd for Strömsund ser vi en elgko. Den stod bare der og åd. Da vi kom gennem Vilhelmina tog jeg nogle bybilleder. Kort efter var vi inde for at fylde op med benzin. Frokosten blev indtaget på en pølsebar lige ved siden af tankstationen. 2 grillede med brød per mand. Denne gang tog Eyvind dog ikke fejl. Måske fordi der kun var ketchup på mine. 
Vi ankom til Jokkmokk og fandt et hotel. Der var ingen hotelpersonale ?? De var alle bortgået. Én af de andre gæster, som tydeligt havde boet her længe og kendte alle procedurerne, forsøgte først at finde hotelejeren, men det mislykkedes. Så tog han en nøgle til et værelse og spurgte os, om det var ok – det syntes vi det var, så det fik vi. Vi anede ingenting om pris, men morgenmaden ville være i restauranten nedenunder. Han noterede vore navne på en lap papir til værten. Senere på dagen dukkede værten op. Vi fortalte, at vi skam allerede havde fået al den information, vi havde brug for, men vi ville godt betale. Det var han glad for, og næste morgen så vi heller intet til ham. Hotellet hedder Gästis og kan varmt anbefales.

Kan varmt anbefales - gode billige værelser og god morgenmad.

Der er altså 2 senge - ikke kun den ene som ses her


Dette er fra Vilhelmina

Rener langs vejen

Flere rener

Stop ved Polarcirklen


De fem forrige billeder er alle fra Polarcirklen

Mandag 22.maj.

Søndag kørte vi 612 km. Dejlig morgen med fint morgenbord, og som sagt ingen vært. Men køkkenpersonalet tog sig pænt af os.
Vi kørte så mod Gällivare. Vi mødte på hele den tur kun 19 biler (dertil 2 i samme retning som os), så det var ikke trafikken, der kunne genere os. Vi så to små renflokke. Vi holdt en hvilepause ved Torne elv. Så gik det ind over Finland ved Karesuando. Vi skulle kun køre ca. 100 km i Finland, men jeg insisterede på, at vi spiste vores medbragte lunch og brugte deres toiletter, så vi kunne sige, at vi havde været der. Toiletterne var ikke særligt rene.Her er så Finland


Finland er ikke meget forskellig fra Sverige eller Norge, men vejskiltene er dog ikke de nemmeste at udtale.

Dette er vores lunch i Finland - desuden ville jeg benytte toilettet, så  jeg følte, jeg havde været der.