Min første safari i Kenya i 1994
Min første safari.
I 1994 i marts blev jeg 50 år. Min rigtig gode veninde Tove sagde i den anledning:"Nu har du været guide for mig i så mange år, så nu giver jeg dig den tur, du allerhelst vil have. Du får 10.000 danske kroner til dig og så vælger du ud fra det." Har du haft en ven/veninde, der har haft så stort et hjerte ? Jeg var overvældet. Det værste var, at valget var op til mig. Der var jo mange  steder, jeg gerne ville se, men det her var så specielt, at  jeg måtte tænke mig meget nøje om. Jeg havde lige siden var en lille pige ønsket at være mellem alle dyrene i Afrika. Det var det mest uopnåelige, der fandtes på det tidspunkt. Dem, der kender mig, ved jeg er født i Vendsyssel i ringe kår. Hvis jeg kunne finde en rejsearrangør, der kunne levere varen,  kunne jeg vælge min store drøm. Larsen rejser havde den på programmet. Det han havde kostede meget tæt på max beløbet, men var godt ifølge beskrivelsen, så jeg valgte dette. Da jeg kunne vælge og vrage, synes jeg også jeg kunne spæde lidt til rejsen, så jeg bestilte 1. klasse fra London til Nairobi med fly, og en bedre katagori hotel. Og så rejste vi, Tove og jeg.


Her har vi Tove i 1. klasses lounge i London (det var gratis på grund af vores billetter) - det var kanon godt.

Inga i 1. klasses lounge med frie drinks


Så landede vi i Nairobi, men vi skulle videre til Mombasa

I Danmark er vi vant til, at det altid er piger, der er stuepiger, men i Kenya er det meget ofte unge mænd. Her er vores roomboy, han hedder  Ernest

En stor rejse uden en kryds og tværs er utænkelig for mig. Her er jeg på vor egen terrasse lige ud til swimmingpoolen.


Tove tæller alle stakaterne - det er lidt svært med alle de shillings

Ser det ikke hyggeligt ud. Dette er udsigten fra vor terrasse.

Det er altså service - egen løve på terrassen

Bar lige uden for døren - det er altså mig Inga der sidder i vandet

Aftenunderholdningen var også på plads

Dette med limbo kunne forsøges af alle gæsterne

Vi boede på Giriama Hotel - hotellet var godt, men ikke stranden. Der var mange overfald på stranden, og som det ses, er der ingen mennesker, der ligger og tager solbad.

Nå, men de her to damer er ikke bange, så vi gik til det nærmeste supermarked langs stranden. Her sidder vi så og får en lille en ved supermarkedet.

Jeg har venner mange steder i verden også i Kenya - her er vi sammen med Cosma, som er gift med John Hansen en af mine gode venner der.

Her er så John Hansen og en af hans kolleger Ian, der er pilot for African Safari Airways. Han ville uden betaling tage os med til Kilimanjaro. Problemet var bare vaccination mod Kolera, som vi ikke havde.

Dette er fra et indkøbscenter for udlændinge i Mombasa

Dette er fra samme sted - Tove på billedet


Mombasa er berømt for Tamarind Restaurant, hvor de har alt godt fra havet. Det er kanon godt. John's chef  Mike Allen, som arbejder i Basel i Schweiz , er også en af mine gode venner, og han sponserede denne middag. Han er nu gået på pension og bor i Thailand, hvor han ejer en masse rismarker. De næste 2 billeder viser hvor lækker maden er.  Ved bordet ses Inga, Cosma, Tove og John.


John ville så gerne vise os så meget af Kenya vi kunne nå. Og her er vi i Watamu Marine Park. Vi spiste frokost der. Meningen var, at vi skulle til Malindi, som ligger længere nordpå.
Vi kom dog ikke længere end til Watamu. De næste billeder viser årsagen.

Watamu beach - havet er Marine Park

John's kone Cosma

Selvfølgelig skulle tøserne have deres øl - John drikker slet ikke hverken øl eller anden spiritus. Men hans kone Cosma drikker det hele.

Her ser vi så grunden til at turen stoppede i Watamu - uden reservehjul kører man ikke længere nordpå, men tager hjem og får dækket lappet.

Hygge mens John skifter hjul

Tilbage i Mombasa skulle vi til Night show

Næsten Rafaels engle med dyden i midten

Aftenunderholdning med forhindringer - strømmen gik, og vi måtte finde et nyt sted

Thekanden med kopper - Fort Jesus i baggrunden

Fort Jesus kalkmaleri


Fort Jesus stammer fra Portugiserne og er bygget i 1593. Der er fundet en ung pige i ruinerne i halvfemserne. Der står også kanoner fra femten hundrede tallet.Her ses tøserne med håret lige i vejret - murene er 2-3 meter tykke og vinden er altså skrap her i kighullerne

Udsigt fra Fort Jesus i Mombasa

Udsigt til den anden side fra Fort Jesus

Marked i Mombasa med Cosma

Selvfølgelig kan en kvinde ikke leve uden sin markedsboy

Mombasa's vartegn

John tog os med til Bamburi Nature Trail 

Her er vi så med vor guide - han er sort, så vi sagde han skulle smile, så vi kunne finde ham

Kæmpeskildpadde - den kan bære 90 kilo, men vi forsøgte ikke

På dette billede findes elsdyrantilope, afrikanske skovstorke, nilgæs, ænder og en enlig hellig ibis

Alle de forrige billeder er fra Bamburi Nature Trail eller som de siger i 2006 Haller Park - det er en grusgrav, som en schweizisk konstruktør tilbød at lave til naturpark med dyr. I søen ses en flodhest.

Ikke et specielt godt varsel til en safari - en turistbus der ligger ned - ingen passagerer havde fået mere end et par skrammer

Vi var på vej hertil - Ngulia Lodge - der skulle vi tilbringe natten, og næste dag skulle vi køre i terrænet

Flere Steder i bushen har de moskitonet - hvis de er der - BRUG DEM

Vores lokale rød hovedet agame - dette er en han

Der hænges mad ud til en leopard, der besøger træet om aftenen - vi så den, men det var umuligt at fotografere den

Udsigt fra altanen på lodgen

Et skaberak sjakal par

Hvem sagde elefanter var grå ?

Impalaer

Vortesvin - i busken vandbukke

Burchell's zebraer

Masaistrudse - hvem tog hannens hoved ?

Man spadserer mellem krokodiller, flodheste, fisk, sykes/blå aber og måske leoparder eller løver, der er tørstige.

Flodheste i vandet. Disse kilder (Mzima Springs) giver alt vand til Mombasa by. Det er så rent, fordi det er blevet filtreret gennem lava på vejen.

Vor chauffør diskuterer med vagten, det er obligatorisk fra Tsavo West til Amboseli National Park, at man kører i convoy og medbringer en bevæbnet vagt.. Vor chauffør hedder forøvrigt Omar Sharif - vi troede det var en joke, men det var faktisk sandt

Her er så Amboseli Lodge, hvor vi overnattede. Amboseli Park var noget af en skuffelse. Der var oversvømmelse, så det eneste vi så var flodheste, vadefugle og bøfler.

Kilimanjaro set fra Lodgen

Marekatte, de er over alt i lodgen.

Sven (vor svenske medrejsende i bilen) sammen med en marekat, der tigger. Man skal ikke give dem noget. De kan blive ret agressive og give et kraftigt bid.

Saddelnæb. Den er kæmpestor.
Toilet i første klasses stil - indeni hul i jorden og udenfor en hane på en overskåret tønde - fint ikk'

Vi besøgte en maasai landsby på vej til Tsavo Øst. Her ses alle høvdingens koner i fint dress.

Se høvdingens fine gummistøvler

Her har vi så de koner og børn, der ikke måtte deltage

Tove i gang med at handle. Hun havde et digitalur fra et ugeblad (det kunne ikke gå korrekt), men høvdingen var vældig stolt over at få det. Så Tove fik til gengæld et halssmykke og noget andet håndarbejde, som hans koner havde lavet

Vi var inviteret til at gå ind i maasai hytterne (de er lavet af kolort og mudder) og de stinker. Inde i den ene jeg besøgte, viste disse to børn sig på billedet, de var umulige at se uden blitzen.

Se elefanterne under træerne

Fælles badning

Kafferbøfler

Kafferbøfler - de er ret dumme. Hvis man er stille og ikke bevæger sig meget, tror de man hører med i landskabet, og så opfører de sig, som om man ikke er til stede.

Tsavo Øst Voi Lodge. Deres swimmingpool er ret god, undtagen hvis man medregner de bavianer, der hele tiden stjæler håndklæderne, mens man er i pølen.

Klippegrævling - dens nærmeste slægtning er elefanten.

Mudanda Rock - godt udsigtssted

Man skal vel lige pisse territoriet af !

Sven fyldte 50 år - vi gav ham gaver, og vi festede for ham.

Sven blev fejret med maner. Vores chauffør er muslim, men han drikker ?? Måske ikke helt korrekt ifølge koranen, men han var vældig hyggelig. Fra venstre ses - Lars (supermarkedsejer), Omar (chauffør), Guiden (husker ikke hans navn), Marianne (Lars's kæreste på det tidspunkt), fødselaren Sven, og Tove

Sidste lunch i bushen. Picnic bragt fra Voi Lodge. Det var rigtig hyggeligt at sidde der med sin mad. Nogle er lidt vanskelige, men de bliver punket af  Tove og mig. Hvad fanden havde de tænkt sig ? Fra venstre Tove, Britt-Marie (Sven's kone) Marianne og Lars

Tove og Britt-Marie

Her har vi de sure. Vi ved ikke, hvad der var galt. Men de var gudhjælpemig så kedelige, at jeg ikke kan huske, hvad de hedder. De klagede flere gange over, at deres chauffør var i dårligt humør. Vi byttede så bare i en dag. Men det hjalp heller ikke. Hvem tror de, der skal underholde dem ? Vi havde det altid sjovt i vores bil. Det havde chaufføren ingenting at gøre med.

Vor chauffør havde lært os en kenyansk sang "Jambo" på turen. Den sang vi før han forlod os. Det var så morsomt, at vi måtte gøre det to gange.

                 Teksten til Jambo:
Jambo, jambo Bwana .............. Goddag, goddag Hr.
Habari gani ? .............................Hvordan går det ?
Nzuri sana .................................. Meget godt
Wageni mwakari bishwa ......... Gæster, I er velkomne
Kenya yetu ................................. I vores Kenya
Hakuna matata ......................... Der er ingen problemer


Sidste måltid i Mombasa. John hentede os sammen med sin svoger. Men der er noget med os og strøm. Den aften forsvandt strømmen også. Men det var ikke et problem i restaurant Sea Heaven. De lavede maden på grillkul, og der var levende lys hele vejen til bordet

Teksten til Malaika:

Malaika, nakupenda Malaika.
Malaika, nakupenda Malaika.
Nami nifanyeje, kijana mwenzio.
Nashindwa na mali sina, we,
Ningekuoa Malaika.
Nashindwa na mali sina, we,
Ningekuoa Malaika.

 Pesa zasumbua roho yangu,
Pesa zasumbua roho yangu,
Ningekuoa mali, we, Ningekuoa dada.
Nashindwa na mali sina, we,
Ningekuoa Malaika.
Nashindwa na mali sina, we,
Ningekuoa Malaika.

 Kidege, hukuwaza kidege.
Kidege, hukuwaza kidege.
Ningekuoa mali, we, Ningekuoa dada.
Nashindwa na mali sina, we,
Ningekuoa Malaika.
Nashindwa na mali sina, we,
Ningekuoa Malaika.

Text to Malaika:

Angel, I love you Angel.
Angel, I love you Angel.
And I, your young lover, what can I do ?
Was I not defeated by lack of fortune,
I would marry you Angel.
Was I not defeated by lack of fortune,
I would marry you Angel.

 Money is troubling my soul.
Money is troubling my soul.
I would marry you my fortune, I would marry you sister.
Was I not defeated by lack of fortune,
I would marry you Angel.
Was I not defeated by lack of fortune,
I would marry you Angel.

 Little bird, I dream of you little bird.
Little bird, I dream of you little bird.
I would marry you my fortune, I would marry you sister.
Was I not defeated by lack of fortune,
I would marry you Angel.
Was I not defeated by lack of fortune,
I would marry you Angel.